31-05-07

 Gratis opzeggen spaarrekening

Vergelijk sparen in België op spaargids.be

Gratis opzeggen zicht- en spaarrekening

zaterdag 24 maart 2007
Wie een zicht- of spaarrekening wil afsluiten, kan dat gratis doen. Bovendien betaalt de bank de kosten terug die de consument op jaarbasis heeft betaald. Sluit je bijvoorbeeld in maart een rekening af, dan betaalt de bank negen twaalfden terug. Deze maatregel werd in een voorontwerp van wet gegoten en is goedgekeurd door de Ministerraad. ‘Consumenten zullen dan gratis kunnen veranderen van bank’, zegt minister Freya Van den Bossche op 23 januari 2007 op haar website.

In februari 2004 sloot minister Freya Van den Bossche met de Belgische Vereniging van Banken een herenakkoord. Doel was om consumenten toe te laten steeds te prijs van een product te kennen, zodat ze de verschillende producten kunnen vergelijken en uiteindelijk een keuze maken. Bovendien betekende het herenakkoord een belangrijke stap in de richting van een optimale dienstverlening en betere mobiliteit van de klanten. In het kader van deze basisprincipes werd in het herenakkoord een aantal beslissingen genomen. Zo had iedere klant voortaan recht op 24 gratis geldopnemingen per jaar en kwam er een tariefsimulator.

Dit herenakkoord blijft geldig. Maar nu wordt met een wettelijk initiatief, de mobiliteit van consumenten verder versterkt. Mensen zullen gratis hun zicht- of spaarrekening sluiten. De bank mag daarvoor geen extra kost aanrekenen en betaalt bovendien de kosten terug die de consument op jaarbasis heeft betaald. Sluit je bijvoorbeeld in maart een rekening af, dan betaalt de bank negen twaalfden terug.

Deze maatregel laat toe dat veranderen van bank de consument niets mag kosten. En dat is een goede zaak, want het beantwoordt aan een belangrijk principe van het herenakkoord, namelijk een verhoogde mobiliteit tussen de banken stimuleren. De wet wordt nu voor goedkeuring voorgelegd aan het Parlement.

Tekst na kleine aanpassingen overgenomen uit freyaweb.be

 

Beste condities op spaarboekjes via spaargids.be

22:26 Gepost door spaargids.be in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: basisrente, opzeggen, zichtrekening, spaarrekening |  Facebook |

Commentaren

opzeggen effectenrekening geld deze regel ook wanneer je jouw effectenrekening bij hetveranderen van bank naar de niuewe bank overschrijft?

Gepost door: Leo Buedts | 23-01-08

Zie voor de hoogste spaarrentes in Nederland:

Gepost door: huntelaar | 16-10-08

De commentaren zijn gesloten.